Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε (για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων)!!!

Βρέθηκα τις προάλλες κάτω Λευκωσία και έκοβα βόλτες περιμένωντας μία φίλη που θα΄ρχόταν να πάμε για μεσημεριάνο σε ένα από τα cafes της Μακαρίου. Ο δρόμος με οδήγησε έξω από το πρώην Taj Mahal, νυν το αίσχος που βλέπετε στις φωτογραφίες! Μετά που συνηλθά από το στιγμιαίο shock λόγω της κατάντιας και του ξεπεσμού που είχα μόλις αντικρύσει, άρχισα να βγάζω φωτογραφίες από το κινητό μου και ταυτόχρονα επεξεργαζόμουν νοερά το προσχέδιο των όσων γράφω σήμερα στο post μου. Επειδή ενθουσιάστηκα κιόλας με την decadence του χώρου και φωτογράφιζα μανιωδώς, ήρθε ο - μη έχωντας άλλη δουλειά να κάνει - κλασικός και εικονογραφημένος ηλικιωμένος παρκαδόρος του γειτονικού χώρου στάθμευσης a.k.a αφαίμαξης_ανυποψίαστων_πολιτών_που_κουράστηκαν_να_ψάχνουν_parking!, να με ρωτήσει ο loser αν ενδιαφέρομαι να αγοράσω το οικόπεδο!!! Ήθελα να του πω : ναί, δεν με βλέπεις? εγώ είμαι ο young & restless επιχειρηματίας της πόλης!! αλλά επειδή βαριέμαι τις ανούσιες, αχρειαστές συζητήσεις ψέλλισα ένα : εεεμμ.....όχιιιιι.....bye! και την έκανα με ελαφριά πηδηματάκια.




Before

         
After




Anyway, στο θέμα μας! Ήρθε αμέσως στο μυαλό μου το περσινό, προπέρσινο, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, "μεγαλείο" του συγκεκριμένου χώρου. Θυμήθηκα ακόμη και τον ίδιο μου τον εαυτό να στέκεται με φίλους πίσω από τις ούρες που περίμεναν στωικά να εισέλθουν στο νέο it μαγαζί της πόλης που έμοιαζε με όαση στην έρημο της καλοκαιρινής Λευκωσίας, και που θύμιζε παραλιακό club λόγω διακόσμησης και δόμησης του εξωτερικού χώρου του. Λίγες μόλις ώρες πριν, σε συζήτηση που είχα με φίλο μου σχόλιαζαμε το συγκέκριμενο bar και θυμήθηκε και αυτός πως είχε φάει "πόρτα" όταν επιχείρησε να το επισκεφθεί!








Kαι αυτό με οδηγεί σε  μιά άλλη παράμετρο του θέματος που θίγω. Το Taj Mahal όταν πρωτοάνοιξε τις πόρτες του είχε τρελλές φιλοδοξίες να αποτελέσει πόλο έλξης της "καλής κοινωνίας" - ότι και αν εννοεί ο καθένας μας με αυτό τον ορίσμο, καταλαβαινόμαστε πάνω κάτω -  και γι΄αυτό είχε και "΄πόρτα"! Για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο κάθε νέο μαγαζί που ανοίγει και θέλει να πλασάρεται ως high στέκι αρχικά το παίζει Studio54 και επιτρέπει μόνο σε 'εκλεκτους΄ να περνούν το κατώφλι του. Κατί το οποίο θα το αποκαλούσα το λιγότερο γελοίο και αναχρονιστικό! Η ίδια η αγορά της Κύπρου και συγκεκριμένα το αγοραστικό κοίνο δεν σηκώνουν τέτοια τερτίπια. Η κατάληξη είναι πάντα η ίδια : όλοι θα πάνε από περιέργεια να δουν από κοντά, ιδιαίτερα αν είναι ενθαρρυντική η mouth to mouth διαφήμιση, το νέο hot club και βραχυπρόθεσμα θα πετύχουν οι ιδιοκτήτες τον σκοπό τους, έχοντας αυτοί το πάνω χέρι στην επιλογή των θαμώνων της ιδιοκτησίας τους.



 Η λέξη κλειδί στην παραπάνω πρόταση είναι το βραχυπρόθεσμα. Γιατί μετά οι ίδιοι που αποθέωσαν το νέο αυτο απόκτημα της πόλης θα είναι και οι ίδιοι που με την πρώτη ευκαιρία - λέγε με εγκαίνια άλλου it μαγαζίου λίγο πιό κάτω ( και σε άλλη πόλη να είναι, για τα δεδομένα της Κύπρου πάλι λίγο πιό κάτω είναι! ) - θα του γυρίσουν την πλάτη. Κάπου εκέι ξεκινούν οι σπασμωδικές κινήσεις των πάλαι ποτέ επιλεκτικών αφεντικών. Αρχίζουν, ενδεχομένως, να διοργανώνονται ό,τι να,ναι βραδίες με themes άσχετα με την αρχική φιλοσοφία και όραμα του χώρου π.χ greek nights, η "πόρτα" χαλαρώνει εώς και εξαφανίζεται και συνεπακολούθως το crowd του μαγαζιού απ'εκεί που είχε μιά κάποια ταυτότητα μετατρέπεται σε έναν multi culti αχταρμά...στην καλύτερη των περιπτώσεων. Γιατί στην χειρότερη απλώς δεν υπάρχει κοινό πλέον και το club βάζει λουκέτο.









Και ερωτώ αγαπητοί μου αναγνώστες ( χαχα,ονειρεύομαι εγώ ότι έχω και fans τρομάρα μου! ) : Τις πταίει? Γιατί δεν μπορεί ένα νέο μαγαζί που μπαίνει για λίγους μήνες δυναμικά στον χάρτη της διασκέδασης της πόλης δεν μπορεί να παραμείνει για μεγάλο διάστημα μέσα σ΄αυτόν? Γιατί ο κόσμος εγκαταλείπει τόσο ευκόλα και βαριέται ένα τόπο που χθες κίολας τον έκανε να περνάει καλά? Γιατί έχει χαθεί αυτό που λέμε ¨το στεκί μου¨, εννοώντας τον χώρο που μάθαμε να αγαπάμε επειδή περνάμε καλά όλοι οι γνωστοί-αγνώστοι και κάθε φορά που φεύγουμε αγωνιούμε για την επόμενη φόρα που δε πα' να είναι πιστή  επανάληψη της προηγούμενης, εμείς αυτό γουστάρουμε! ? Γιατί οι επιχειρήματιες θέλουν μονάχα να αρπάξουν ότι αρπάξουν για όσο λίγο αυτό κρατήσει και μετά ποσώς τους απασχολεί τί θα απόγινει η μέχρι πριν από λίγο επένδυση τους και τα παρατάνε έτσι εύκολα? Πώς αλλίως θα αλλάξει η κατάσταση και θα έχουμε επιτέλους τις πολλές επιλογές που μας αξίζουν, όποια μέρα και ώρα και για όποιοδηποτε γόυστο και κέφι κάνουμε όταν δεν υπάρχει πληθώρα επιλογών και το σκηνικό μένει το ίδιο? Ή μήπως τελικά έχουμε ακριβώς αυτό που αξίζουμε?....

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mana mou re thimoume to! itan telio gia bar... APESIO gia club! ipotithete oloi oi high itan ekei k itan to "place to be" tou kalokeriou... Mia mera pigame me kratisi k afu perimename xilies ores seira telika mpikame. Itan peripou 11misi, 12 kai mexri tis 1.30 kanenas den irthe na tou paraggiloume k imastan 15-20 atoma! telika katali3ame stin statheri a3ia tis lefkosias (ZOO!!).
    Ego pantos apo afti tin nixta k meta den 3anapatisa! itan BLIAX, asfiktika pollis kosmos k den anapnea! Gia emena afto eftee. No service! ixan tooosooo polli kosmo k den i3eran na ton e3ipiretisoun!
    Oloi isos na pigame ia xari tis periergias! I akomi k gia to oti eprepe na i3eres i na exis kapia idea gia to TELIo tote taj mahal.

    ΑπάντησηΔιαγραφή